Tuesday, March 3, 2015

Surfing in bananine palačinke s sezamom


Bali. April, 2011. Kot vsako jutro na tem prelepem otočku, ki prav vsak dan moje telo pocrklja s harmonijo okusov, tudi to jutro v malem "guesthousu", kjer prebivam, dobim postrežen bananin sendvič s sezamom. Pravzaprav vsak dan komaj čakam, da se zbudim k temu zajtrku, ki na prvi pogled ni nič kaj posebnega in je precej enostaven, a tako neverjetno slasten, ki me napolni z energijo in močjo, da lahko še en dan preživim, ko se amatersko lomim na valovih zaliva Serangan, kamor se zapeljem z mojim super kul motorčkom in kanadskim prijateljem ;)

Danes (piše se leto 2015!) pa nekaj podobnega na moji mizi za zajtrk. Potovanja me že od nekdaj navdihujejo, da spajam različne okuse v svoji kuhinji! Vam lahko predlagam zares posebno kombinacijo okusov, ki ne bo zgolj z mikro hranili navdušila vaših celic in telesa, temveč potešila tudi vašo hrepenečo dušo in vas pripravila na nor dan ;) ??


Pirine palačinke 
(s popečeno banano, sezamom in medom)





  • pirina moka (po občutku)
  • jajce
  • mleko po izbiri (jaz kakopak brez kokosovega ne zmorem preživeti)
  • naribana limonina lupinica cele limone
  • žlička atractylodesa
  • pecilni prašek
  • 1 banana
  • 1 žlica belega sezama
  • 1 žlička medu


Vse se sestavine zmešamo skupaj v manjši posodi, da nastane malce gostejša masa, saj bomo delali "ameriške, napihljive" palačinke. Zlijemo maso v ponev, ki smo jo namazali s kokosovim oljem in nato pečemo na srednjem ognju. Po eni minuti obrnemo palačinke  in jih popečemo še na drugi strani. Zložimo na krožnik.

Sedaj ponev zopet namažemo s kokosovim oljem, nanjo razporedimo na tanko narezane koščke banane, jih popečemo (3 minute bo dovolj) in nato koščke zložimo na palačinke. Popražimo sezam in ga potresemo po vrhu palačink ter dodamo še žličko medu (pravi med mora kristalizirati!). Dober tek po Balijsko, mmm ;)


Esenca do zdravega vsakdana:
  • Jaz si palačink brez limonine lupinice sploh ne znam več predstavljati. Je idealna, da zakrije malce čudne/grenke okuse pirine moke in atraktilisa. Poleg tega pa ima še eno izredno zdravilno moč, saj v telesu znižuje slab estrogen (ki ga imamo po raziskavah tako ženske, kot tudi moški v prevelikih količinah). Isti učinek, ko želimo pri zdravih jedeh prekriti grenkobo/drugačnost ali specifičen okus, pridobimo tudi s cimetom, klinčki, star anisom in vrsto drugih dobrih zelišč, ki niso samo zelo okusna temveč imajo neizmeren zdravilen učinek na telo. 
  • V maso lahko, tisti, ki ste pravi borci, dodate tudi proteine (predlagam konopljine) in pa maco ali ginseng.
  • Atraktilis je že nekaj mesecev moje najljubše zelišče, in je v Tradicionalni kitajski medicini (TKM) izjemno cenjen, saj povečuje našo življenjsko energijo (či), jaz pa sem ga pričela uporabljati, ker odlično deluje na moj želodec in prebavljanje ter asimilacijo hranil, ki jih živila vsebujejo. Če se hranila v tankem črevesju ne absorbirajo v telo, potem od obroka, ki smo ga pravkar pojedli ne odnesemo prav veliko energije in moči. Po TKM, atraktilis uravnava vranico in pomaga trebušni slinavki pri uravnovešenem izločanju inzulina. Deluje na meridian Zemlja (po teoriji 5-h elementov; ogenj, zemlja, kovina, voda, les)
To in še več bomo ustvarjali 12.3. v Eko 365 na delavnici Zeliščni Zanzibar, kotizacija zgolj 10€ za prijave (novak.maja11@gmail.com) do četrtka, 5.3. ;) 

No comments:

Post a Comment