Wednesday, February 25, 2015

Humus iz mung fižola



  • 200g mung fižola
  • 1 limona ali limeta
  • 3 stroki česna
  • 4 listki čemaža
  • 1 dcl olivnega olja
  • Pol žličke himalajske soli
  • Kajenski poper


Mung fižol zvečer namočimo za 8-12 ur in ga kuhamo po navodilih. Sama dodam med kuhanjem lovorjeve liste ali pa limonsko travo. Ko je kuhano, odcedimo in ohladimo. Nekaj vode, kjer se je kuhal mung fižol prihranimo. Ohlajen fižol stresemo v blender, dodamo stroke česna in liste čemaža, iztisnemo sok limone oz. limete, ter zalijemo z olivnim oljem. Potresemo s himalajsko soljo ter kajenskim poprom. Zaženemo blender in po potrebi dodajamo vodo, kjer se je kuhal fižol. Dobiti moramo mazljivo teksturo. Namesto blenderja lahko uporabimo palični mešalnik. Humus uporabimo kot pomako zelenjavnim palčkam ali kot namaz na kruhu. V hladilniku ga hranimo vse tja do 5 dni. Za ohranitev vseh mineralov, vitaminov in celotno hranilno vrednost, namočena zrna mung fižola kalimo, ter tako vzgojimo domače mung fižol kalčke.

Mung fižol je stročnica, ki je zelo lahko prebavljiva, ter tako priporočljiva za tiste, ki imajo malce šibak prebavni sistem ter za tiste, ki želijo shujšati, saj vsebuje veliko vlaknin in ogromen delež beljakovin. Bogat je predvsem s kalijem, magnezijem, kalcijem, železom in cinkom. Od vitaminov prevladujejo vitamin C (predvsem v kalčkih), vitaminoma A in E, bogat pa je predvsem z vitaminom K, ki je pomemben za strjevanje krvi, pravilno delovanje ledvic ter zdrave kosti. Ne smemo zanemariti kolečini B vitaminov, ki pripomorejo k boljšemu delovanju živčnega sistema, ter tako posledično pomirjajo in sproščajo celoten organizem. V kitajski tradicionalni medicini se priporoča ljudem s presežkom vročine v telesu, saj le to mung fižol odvaja iz telesa, zato je idealen tudi za poletne mesece. Ker je mung fižol yin polarnosti (hladen), se ga odsvetuje ljudem s presežkom mraza in hladu v telesu ter z energetskimi zastoji, saj bo te procese mung fižol še upočasnil. V TKM ga uporabljajo za pomoč pri razstrupljanju telesa, saj ga ne le razstrupi temveč ob enem tudi okrepi. V ayurvedi pa ga izjemno cenijo, ker spodbuja in ohranja močan imunski sistem.

V aziji smo ga jedli na vsakem koraku, z njim pa se razvajajte tudi sami ;)

Mayita

No comments:

Post a Comment