- 200g mung fižola
- 1 limona ali limeta
- 3 stroki česna
- 4 listki čemaža
- 1 dcl olivnega olja
- Pol žličke himalajske soli
- Kajenski poper
Mung
fižol zvečer namočimo za 8-12 ur in ga kuhamo po navodilih. Sama dodam med kuhanjem
lovorjeve liste ali pa limonsko travo. Ko je kuhano, odcedimo in ohladimo.
Nekaj vode, kjer se je kuhal mung fižol prihranimo. Ohlajen fižol stresemo v
blender, dodamo stroke česna in liste čemaža, iztisnemo sok limone oz. limete,
ter zalijemo z olivnim oljem. Potresemo s himalajsko soljo ter kajenskim
poprom. Zaženemo blender in po potrebi dodajamo vodo, kjer se je kuhal fižol.
Dobiti moramo mazljivo teksturo. Namesto blenderja lahko uporabimo palični
mešalnik. Humus uporabimo kot pomako zelenjavnim palčkam ali kot namaz na kruhu.
V hladilniku ga hranimo vse tja do 5 dni. Za ohranitev vseh mineralov,
vitaminov in celotno hranilno vrednost, namočena zrna mung fižola kalimo, ter
tako vzgojimo domače mung fižol kalčke.
Mung fižol je stročnica, ki je zelo lahko prebavljiva, ter tako
priporočljiva za tiste, ki imajo malce šibak prebavni sistem ter za tiste, ki
želijo shujšati, saj vsebuje veliko vlaknin in ogromen delež beljakovin. Bogat
je predvsem s kalijem, magnezijem, kalcijem, železom in cinkom. Od vitaminov
prevladujejo vitamin C (predvsem v kalčkih), vitaminoma A in E, bogat pa je
predvsem z vitaminom K, ki je pomemben za strjevanje krvi, pravilno delovanje
ledvic ter zdrave kosti. Ne smemo zanemariti kolečini B vitaminov, ki
pripomorejo k boljšemu delovanju živčnega sistema, ter tako posledično
pomirjajo in sproščajo celoten organizem. V kitajski tradicionalni medicini se
priporoča ljudem s presežkom vročine v telesu, saj le to mung fižol odvaja iz
telesa, zato je idealen tudi za poletne mesece. Ker je mung fižol yin polarnosti
(hladen), se ga odsvetuje ljudem s presežkom mraza in hladu v telesu ter z
energetskimi zastoji, saj bo te procese mung fižol še upočasnil. V TKM ga
uporabljajo za pomoč pri razstrupljanju telesa, saj ga ne le razstrupi temveč
ob enem tudi okrepi. V ayurvedi pa ga izjemno cenijo, ker spodbuja in ohranja
močan imunski sistem.
V aziji smo ga jedli na vsakem koraku, z njim pa se razvajajte tudi sami ;)
Mayita
No comments:
Post a Comment