Saturday, March 28, 2015

Bučkina juha z bazilko, po navdihu Francoske riviere


Hey, hey! Tudi tukaj na francoski rivieri pazimo na svoje zdravje in kuhamo slastne, a izredno preproste obroke, da je lahko delo učinkovitejše, oddih pa še bolj sproščen. Itak me je močno mediteransko sonce navdihnilo, da uporabim predobro baziliko, ki se sonči na balkonu hišice, ki stoji na obrobju Nice. Tokrat sva si pripravila slastno bučkino juho z baziliko in jo oplemenitila z rdečo lečo ter zraven slastno zmazala še polnozrnate kruhke z olivnim oljem in suho baziliko. Vse skupaj pa nama je mogoče vzelo zgolj 20 minut!

Potrebujete:

  • kocka kokosove maščobe
  • 1 čebula
  • 1 krompir
  • 4 bučke
  • 10 strokov mladega graha
  • nekaj listov bazilike
  • himalajska sol
  • kajenski poper
  • kurkuma
  • rdeča leča
  • kruh po vaši izbiri
  • ekstra deviško olivno olje
  • suha bazilika


V loncu na kokosovem olju popražite čebulo, dodajte na kocke narezan krompir in bučke. Začinite po svoje okusu. Zalijte z vodo, ravno toliko, da prekrijete sestavine. Nekaj bazilike dodajte med kuhanjem, nekaj pa jo prihranite za na konec, da bo okus intenzivnejši. Juho kuhajte približno 15-20 minut. Vmes operite v vodi rdečo lečo in jo v razmerju 1:3 kuhajte v vodi cca. 10 minut. Ko je krompir v juhi kuhan, dodajte še preostalo baziliko in celotno juho zblendajte v fino tekočo maso. V juho stresite narezan mlad grah v strokih in na manjšem ognju kuhajte še nekaj minut. Venomer kuhajte po občutku in z enormno ljubeznijo. Kruh narežite na manjše kose, ga popecite (v toasterju ali pečici), polijte z ekstra deviškim olivnim oljem, potresite s himalajsko soljo, suho baziliko, tisti pogumni pa strite tudi malce česna. Juho servirajte v skodelice, jo obogatite z lečo in pogumno zahrustajte v slasten kruh. Obljubim vam, da vas ta obrok nikakor ne bo razočaral, napolnil pa vas bo z enormno dozo energije. Ob tem pa ne pozabite na kozarec dobrega vina, jaz priporočam kar rose, katerega se nikakor tukaj kaj preveč ne branim. V dobri družbi in z neverjetnim pogledom na mediterantsko razkošno morje pa je kosilo še toliko bolj posebno ;)

Prisegam na uravnoteženo in zdravo prehrano ravno zaradi tega, ker ti skrbno pripravljeni domači obroki skozi celotni dan uravnavajo nivo energije, pospešijo metabolizem, prehranijo možgane in vse celice našega telesa. Ker skozi celoten dan kar precej delava vsak na svojih projektih ter zraven rojevava v svet nove kreativne ideje, potrebujeva visok nivo osredotočenosti in elana. Tudi na krajih kot je francoska riviera, se da za dokaj ugodne dinarčke dobiti precej kvalitetno prehrano in iz tega sestaviti čudovit in hranilen obrok. Carrefour me je zopet pozitivno presenetil s ponudbo svojih ekoloških izdelkov in zdrave prehrane. Samo malce strategije, descipline in kreativnosti je potrebno, pa gre! Da pa ne bo samo delo, se predvsem drživa reka: "work, hard, play hard" in sva že na poti na plesišče v Monaco. Imejte lepo sobotno noč tudi VI!



Mayita



No comments:

Post a Comment