Friday, March 6, 2015

Tečaj tajske masaže v Chiang Maiu

Spomini me vlečejo nazaj v Ching Mai na prelepo Tajsko, kjer sem se med drugim posvetila tudi učenju tehnik tajske masaže in preživela ne samo poučen, temveč tudi izjemno sproščujoč in zabaven teden v ITM (International thai massage) studiu, ki se nahaja na obrobju mesta.

Naš dan se je pričel malo pred 9.uro, ko smo prispeli v studio in si po protokolu umili stopala, nato pa točno ob devetih, skupaj izrekli mantro, ki je bila kot nekakšna zahvala dr. Shivagi (o njem kasneje). To ni molitev in je popolnoma "nereligijska" ter le kot nekakšen poklon in blagoslov. Po izreku mantre smo 45 minut izvajali različne tipe joge in chi gonga, kar mi bil je pravzaprav najboljši del tečaja. Po vajah (včasih je bil to tajski, indijski ali kitajski tip joge) smo začeli z urami lekcij in predavanj o človeškem telesu in različnih tipih prijemov in tehnik masaže, nato pa je sledila demonstracija same masaže, ki so jo prikazali naši učitelji, medtem, ko smo mi pozorno opazovali vsak njihov gib in si pridno zapisovali. Ob  poldnevu smo z vajami in predavanji končali ter se odpravili na hudo zasluženo kosilo. Ko smo popoldne tečaj nadaljevali, si je vsak izbral svojega partnerja in prej prikazano lekcijo prakticiral na njem in obratno. Okoli 3.ure se tečaj končal, a jaz sem venomer ostala vsaj do 5.ure, ko smo imeli na razpolago celotno dvorano in učitelje, ki so nam pomagali pri izvedbi masaže. Največ težav mi je povzročalo delo z lastno težo mojega telesa. Vedno sem namreč moč za masiranje jemala iz mišic, kar pa je seveda narobe, saj je bistvo masaže uporabiti težo lastnega telesa. Prav tako si je bilo precej težko zapomniti vrstni red vseh položajev, kateremu si za boljši efekt in pravilen potek energije po telesu, moral nujno slediti. Do konca tečaja smo se morali naučili več kot 60 različnih položajev!

Tajska masaža ni masaža v klasičnem pomenu besede. Slabšalno jo imenujejo kar joga za lene. Bistvo tajske masaže je v raztezanju mišic, akupresuri (ki jo delamo s prsti, komolci in koleni) in konec koncev tudi samemu zdravljenju in lajšanju zdravstvenih težav pri stranki. Nekateri položaji so bili kar precej nerodni in izredno smešni, ki so v celotnem prostoru ob demonstraciji poželi kar nekaj glasnega krohotanja, saj so nekateri položaji izgledali, kot da bi bili vzeti iz kakšnega priročnika za slajšo spolnost.



Shivaga Komarapaj naj bi bil oče tajske masaže poleg tega pa je tudi zdravnik samega Buddha. Celotna mantra na začetku našega tečajnega dne, je bila posvečena njemu v čast, zadnje besede mantre na a, na wa, roka, payati, vinas santi pomenijo: "we pray for the one whom we touch, that he will be happy and that any illness will be released from him."



Po celotnem tednu, ki je bil sila naporen in intenziven, nas je konec tedna čakal 2-urni izpit, kjer smo mogli pokazati vse svoje znanje in se izkazati v veščem masiranju. Mentorji so pozorno opazovali vsak naš gib ter ocenjevali našo tehniko, pritisk, prijeme in povezanost s stranko, ki smo jo masirali. Na koncu so nam sporočili rezultate izpita ter slavnostno podelili diplome za prvo stopnjo nuad bo-rarn tajske masaže. Sicer diploma s tem še ni bila popolnoma kredibilna, saj moraš za pravilno in celostno masiranje telesa opraviti kar 11. stopenj tajske masaže, kar traja celotnih 11 tednov. Po 11-tedenskem tečaju ste tako opravičeni do odprtja svojega lastnega salona tajskih masaž in pravilnega, celostnega ter kvalitetnega masiranja. Jaz se za 11-tedenski tečaj sicer nisem odločila, saj sem prijavila zgolj zato, da se naučim nekaj novega in koristnega. Znanje iz tečaja tajske masaže pa še danes pridno uporabljam, saj smo se naučili tudi vrsto uporabnih znanj o energetskih pretokih nadijih (podobno kot v TKM meridiani) in akupresurnih točkah na telesu. Danes vse skupaj združujem s skrbjo za svoje telo in duha, skupaj z znanjem o zdravilnih zeliščih, joge, meditacije, pravilnega dihanja in uravnotežene prehrane. 

Sawadee!!

Mayita

No comments:

Post a Comment